mikrogalerija_crvi.jpeg

Поштовани,

У уторак, 9. априла, у 18 часова, у Научном клубу Београд (Краља Петра 46) одржаће се панел под називом „(Брашнени) црви на репертоару“, на коме ће истраживачи са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић” (ИБИСС) и са Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду разговарати о брашненим црвима, као вредним алтернативним изворима хране и о њиховој улози у биоразградњи различитих врста пластичног и органског отпада.

Употреба пластичних материјала у свакодневном животу представља важан део глобалне економије, али и велики притисак на животну средину. Истраживачи  из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Института од националног значаја, Универзитета у Београду, проучавају брашненог црва (Tenebrio molitor) и његову ефикасност у конверзији отпада у биомасу, што је важно у системима циркуларне економије. Различите научне студије упућују на способност брашненог црва да разграђује пластични отпад, као што су стиропор и полиетиленска фолија, док информације добијене од истраживача из ИБИСС-а о хранењу њихових ларви пшеничним мекињама са додатком стиропора и полиетиленске фолије доприносе одрживом развоју и проналажењу решења за смањење количине пластичног отпада.

Позивамо вас да нам се у уторак, 9. априла, придружите у Научном клубу Београд,  да заједно дискутујемо о томе да ли су црви храна будућности и на који начин могу да нам помогну у очувању животне средине. Ваша активна улога у овом разговору допринеће богатству идеја и бољем разумевању ових важних тема. 

Број места у Научном клубу је ограничен, а формулар за пријаву можете нећи ОВДЕ.

Учесници панела:
др Лариса Илијин, Одељење за физиологију и биохемију инсеката, ИБИСС
доц. др Милош Петровић, Пољопривредни факултет у Новом Саду
Модерира:
др Марјана Бркић, Центар за промоцију науке

Срдачно,

Малина Тадић

Саветник, Сектор за програм и продукцију

Република Србија

Центар за промоцију науке
Београд, Краља Петра 46
tel:       +381.11.24.00.260
mob:    +381.63.83.60.370
email:    mtadic@cpn.rs 
web:      www.cpn.rs    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *